Preloader
Front-end Developer Kimdir?

Front-end Developer Kimdir?

Back-end kısmı olarak veri tabanında kullanıcı datalarına sahip olmak güzel; ancak diğer yandan web sitenizin görüntüsünü iyi yapan şey ne? İşte bu noktada Front-end devreye giriyor. Ziyaret edilen her sayfa için güzel bir görünüm ve iyi bir his yaratıyor. Başka bir deyişle direkt etkileşime geçtiğiniz ve gözünüzle görebildiğiniz her sayfa için renk, fon ve diğer tüm stilleri oluşturuyor. Web sitesi kullanıcılarına marka kimliğini yansıtıp duygusal deneyim yaşatıyor.

Front-End için ise; HTML, CSS ve JavaScript programlama dilleri kullanılıyor. Bu programlama dilleri web sitesinin size yansıyan görünüşüne odaklanıyor. Front-End kısmında işleyişi şöyle bir hiyerarşik liste ile özetlemekte yarar var:

UID (User Interface Designer – Kullanıcı Arayüzü Tasarımcısı ya da Web Arayüz Tasarımcısı) tarafından öncelikle grafik düzlemde web arayüz tasarımının hazırlanması,
UXD (User Experience Designer – Kullanıcı Deneyimi Tasarımcısı) tarafından UX geliştirmelerin ilk fazının tamamlanması,
Tasarımın / projenin Back-End Developer ve marka için anlamlı kılınması adına Wireframe olarak marka onayına sunulması.

Burada bizler PDF formatta taslak çizim / sunum yerine, marka kurumsal kimliğini, görsel ve söylemlerini barındıran, bir anlamda sitenin bitmiş halinin marka tarafından algılanıp kısmen deneyimlenebileceği online sunumları tercih etmekteyiz.

Wireframe onayı sonrasında projenin Front-End Developer’e evrensel Front-End standartlarında aktarımı için; brief döküman eşliğinde PSD versiyonunun, projede yer alan tüm sayfalar, alt sayfalar ve tüm alt kırılımları içerir şekilde iletilmesi (örneğin bir e-ticaret projesinde tasarlanması gereken sayfa sayısı minimum 35 adettir).

Bu aşamada Front-End kısmında tasarımın html css’e dökülmesi olarak tanımladığımız kodlanması yapılır. UI kodlamasında ise günümüzdeki en önemli unsurlar; temiz kodlama, schema.org ve W3C School kriterlerine uyum, AMP ve Rich Snippet’in olması, kodlamanın LESS veya SASS gibi disiplinler kullanılarak dinamik olarak yazılması gibi ana başlıklarda sıralanabilir.